021/403-420
Ambulanta: 08:00 - 20:00 Hirurški/stacionarni deo: 00:00 - 24:00
Title Image

Kolonoskopija

Šta je kolonoskopija?

Kolonoskopija je endoskopska procedura kojom se vizualizuje /pregleda/ sluznica debelog creva. Može se sprovoditi bez anestezije ili u analgosedaciji (narodu poznata kao opšta anestezija ali nije u medicinskom smislu). Ako se procedura sprovodi u analgosedaciji pacijentu se intravenski aplikuju analgetici i anestetici, a prethodno ga pregleda anesteziolig. Ovaj pregled je prevencija eventualnih komplikacija, zbog postojanja nekih drugih stanja i bolesti kod pacijenta. Posle pregleda u anesteziji pacijent bi za povratak kući trebao da ima pratioca jer tog dana ne može upravljati motornim vozilom.

Kolonoskopski pregled prosečno traje oko 20 minuta. Pcijent smešten na krevet, zauzima levi bočni položaj na početku pregleda, a ukoliko je potrebno položaj može da se promeni. Aparat se uvodi kroz čmar

Tokom procedure se uzimaju biopsije sluznice i/ili patoloških promena (polipa, tumorskih promena) za patohistološku analizu. Patohistološki nalaz je važan za verifikaciju raznih oboljenja, najčešće tumora i diferencijalno-dijagnostički. Rezultati nalaza omogućavaju veliki broj informacija o nastalim promenama u cervu, i daju tačnu smernicu ka daljem toku adekvatnog lečenja.

Kako se pripremiti za kolonoskopiju?

Pre samog kolonoskopskog pregleda neophodna je dobra priprema. Sa pripremom se počinje dva dana pre pregleda. Priprema za kolonoskopski pregled podrazumeva čišćenje creva koja se vrši upotrebom laksativnih sredstava koji se aplikuju oralno najčešće u vidu laksativnih pilula ili praha.

Kada je kolonoskopija neophodna?

Indikacije za kolonoskopski pregled su brojne.  Kolonoskopski pregled treba da urade:

1. Pacijenti kojima je to savetovao lekar specijalista;

2.Pacijenti kod kojih postoje promene u crevnom pražnjenju od retkih stolica koje traju i do mesec dana do dugotrajnih opstipacija;

2. Pacijenti kojima je test na okultno krvarenje iz stolice pozitivan

3. Pacijenti sa porodičnim opterećenjem malignih bolesti gastrointestinalnog trakta;

4. Osobe starije od 45 godina bi trebalo da rade test na okultno kravarenje svake godine i u zavisnosti od njegovog rezultata znaće da li treba i kolonoskopija;

Kolonoskopski pregled je suverena metoda dijagnostike patologije debelog creva. Prevencija i lečenje bolesti debelog creva zavise u mnogome od pravovremeno postavljene dijagnoze. 

Tokom meseca februara u bolnici Parks je promotivna cena kolonoskopije od 18.000 dinara koju će raditi Spec. dr med. Damir Egelja specijalista opšte hirurgije.

Call Now Button