Laparoskopska operacija

Početna strana  /  Korisno  /  Laparoskopska operacija

Laparoskopska holecistektomija (odstranjivanje žučne kese)

Kako se to nekad radilo…

Kada Vam je Vaš hirurg predložio operaciju odstranjenja žucne kese, pomislili ste na prijatelja ili clana porodice koji je operisan pre više godina. Imaju veliki ožiljak i možda su imali izrazite bolove nakon operacije. U bolnici su ostajali nedelju dana, a punoj životnoj aktivnosti su se vracali nakon šest nedelja oporavka. Možda ste zabrinuti da cete proživeti slicno iskustvo. Možda sebi ne možete dozvoliti odsustvo sa posla i zabrinuti ste da necete moci obavljati Vaše obaveze u kuci narednih mesec ili više dana.

Moderna tehnika sa velikim prednostima

Danas…

Danas se vecina ovih operacija izvodi laparoskopski. Strucni naziv za ovaj operativni zahvat je Laparoskopska holecistektomija. Iako laici cesto koriste naziv »laserska operacija žucne kese«, ne radi se o nikakvom laseru, vec o operaciji sa minimalnim rezovima.

 • Umesto 10-15 cm dugacke incizije, potrebna su cetiri minimalna otvora na trbuhu.
 • Uobicajeno su prisutni umereni bolovi nakon operacije.
 • Vecinom je oporavak brži u odnosu na klasicnu operaciju. Najveci broj operisanih napušta bolnicu u toku narednog dana i vraca se uobicajenim aktivnostima u kratkom periodu nakon operacije.

NAJČEŠĆA PITANJA

ŠTA JE ŽUČNA KESA?

 • Žučna kesa je organ kruškolikog oblika položen ispod desne strane jetre.
 • Glavna uloga je prikupljanje i koncentrovanje digestivnog soka (žuci) koja se stvara u jetri. Koncentrovana žuc se oslobada iz žucne kese nakon jela i pomaže varenje. Žuc prolazi kroz uzanu cev (žucni put) i izlucuje se u tanko crevo.

ŠTA PROUZROKUJE PROBLEME SA ŽUČNOM KESOM?

 • Problemi sa žučnom kesom uobicajeno su udruženi sa prisustvom kalkulusa (kamena) u istoj, sastavljeni u osnovi od holesterola i žucnih soli i stvoreni u žucnoj kesi ili žucnim putevima.
 • Nije sasvim razjašnjeno zašto pojedinci stvaraju kalkuluse u žucnoj kesi.
 • Za sada ne postoji način prevencije (sprečavanja) stvaranja kalkulusa.
 • Ovi kalkulusi mogu da zaustave protok žuci iz žucne kese dovodeci do njenog oticanja što rezultuje oštrim bolom u trbuhu, povracanjem, poremećajem varenja i povremeno povišenom telesnom temperaturom.
 • Ukoliko kalkulus onemogući protok žuči kroz zajednički žucni put (holedoh), javlja se žutica (žuta prebojenost kože).

KAKO SE OVI PROBLEMI OTKRIVAJU I LEČE?

 • Ultrazvučni pregled se najčešće koristi u traganju za žučnim kamencima.
 • U pojedinim, komplikovanijim slučajevima, dijagnostika se upotpunjuje rentgenskim pregledima za procenu oboljenja žučne kese, mada se danas ova stepenica preskače i odmah se radi snimanje žučnih puteva magnetnom rezonancom.
 • Žučni kalkulusi neće nestati sami po sebi. U pojedinim slučajevima se privremeno može pomoći lekovima ili dijetom u smislu obustave unosa masti. Ovaj tip terapije ima mali, kratkotrajni efekat. Simptomi će se povremeno javljati sve dok se ne ukloni bolesna žučna kesa.
 • Hirurško odstranjenje žučne kese je vremenski najkraće i najsigurnije lečenje obolele žučne kese.
Laparaskopija vs Klasična operacija
Laparaskopija

KAKVA JE PRIPREMA NEPHODNA?

 • Preoperativno je potrebno da obustavite unos hrane i tecnosti noc uoci operacije.
 • Istuširajte se vece ili jutro pred operaciju.
 • Ukoliko patite od opstipacije (zatvora), može se uraditi klizma ili slicna priprema u dogovoru sa Vašim hirurgom.
 • Odredene preoperativne analize ucinice se u našoj Bolnici u skladu sa Vašim zdravstvenim stanjem.
 • Ukoliko uzimate svakodnevno lekove, razgovarajte sa Vašim hirurgom o istim, jer ce možda on (ona) zahtevati od Vas da pojedini lek uzmete jutro pred operaciju sa gutljajem vode. Ukoliko uzimate aspirin, antikoagulantna sredstva ili terapiju za upalu zglobova potrebno je da sa Vašim hirurgom razmotrite odgovarajuce vreme – termin preoperativno kada cete prestati da uzimate ove lekove.

KAKO SE IZVODI LAPAROSKOPSKO VAÐENJE ŽUČNE KESE?

 • U opštoj anesteziji, tako da pacijent prespava operativni zahvat.
 • Laparoskop (tanki teleskop) spojen sa specijalizovanom kamerom se uvodi kroz kanilu u trbuh i na taj nacin se dobija uvecana slika unutrašnjih organa pacijenta na monitoru (ekran slican TV-u).
 • Nakon odstranjenja žucne kese i njenog sadržaja, mali rezovi se zatvaraju šavom.

ŠTA SE DOGAÐA UKOLIKO SE OPERATIVNI ZAHVAT NE MOŽE ZAVRŠITI LAPAROSKOPSKOM TEHNIKOM?

Kada hirurg smatra da je sigurnije da napravi konverziju u otvoreni operativni zahvat, to nije komplikacija operacije. Odluka za otvorenu proceduru je procena Vašeg hirurga pre ili u toku operativnog zahvata. Odluka za konverziju se bazira iskljucivo na sigurnosti pacijenta u toku operativnog zahvata.

KOLIKO DUGO ĆETE BITI U BOLNICI?

Vecina pacijenata nakon laparoskopske holecistektomije odlazi kuci dan-dva nakon operacije.

KADA SE MOŽE VRATITI NA POSAO?

Vecina pacijenata se vraca poslu u narednih sedam dana nakon laparoskopske operacije. Naravno ovo zavisi od prirode posla. Pacijenti sa administrativnim odnosno kancelarijskim zanimanjem se vracaju narednih nekoliko dana, dok je pacijentima sa teškim fizickim zanimanjima potrebno nešto više vremena. Nakon klasicnog operativnog zahvata uobicajeno se pacijenti ne mogu vratiti svom zanimanju pre isteka cetiri do šest nedelja.

DA LI ĆETE IMATI VELIKI OŽILJAK?

Ne. Izvođenjem laparoskopske procedure, hirurg je u mogucnosti da izbegne velike incizije, ostavljajuci na trbuhu pacijenta cetiri mala ožiljka – crtice.

DA LI JE LAPAROSKOPSKA HIRURGIJA ŽUČNE KESE SIGURNA?

Brojne medicinske studije su pokazale da je procenat komplikacija u laparoskopskoj hirurgiji žucne kese isti kao i u otvorenoj operaciji, cak i manji, jer je rad znatno precizniji.

DA LI POSTOJI RIZIK OD LAPAROSKOPSKE HOLECISTEKTOMIJE?

Iako postoji rizik udružen sa bilo kojim operativnim zahvatom, najveci broj pacijenata kod kojih je ucinjenja laparoskopska holecistektomija imaju male ili nikakve komplikacije i ubrzano se vracaju svojim svakodnevnim aktivnostima. Rizik od laparoskopske holecistektomije je manji od rizika da se ne lecite uopšte.

Komplikacije kod laparoskopske holecistektomije su retke.

ŠTA SE DOGAĐA NAKON OPERACIJE ŽUČNE KESE?

 • Uklanjanje žučne kese je velika abdominalna operacija i pojava bola umerenog intenziteta je uobicajena. Mucnina i povracanje nisu retki.
 • Kada pacijent pocne sa unosom tecnosti i hrane, napušta bolnicu istog ili narednog dana nakon laparoskopske operacije žucne kese.
 • Aktivnosti pacijenta zavise od njegovog osecanja. Šetnja se preporucuje.
 • Pacijent ce se najverovatnije vratiti svojim normalnim životnim aktivnostima u narednih sedam dana ukljucujuci vožnju, penjanje uz stepenice, podizanje umereno teških tereta i rad.
 • Uopšteno govoreci oporavak je progresivan od momenta povratka kuci.
 • Pojava povišene telesne temperature, žutila kože i beonjaca, pojacavanje bolova u trbuhu, nadimanje, mucnina ili povracanje koja traje, curenje na mestu incizija su znaci koji mogu da ukazuju na razvoj komplikacija. Trebalo bi da kontaktirate Vašeg hirurga u ovim situacijama.

DA LI JE ZA VAS LAPAROSKOPSKA OPERACIJA VAĐENJA ŽUČNE KESE?

Iako je mnogo prednosti na strani laparoskopske operacije, operacija ne mora biti odgovarajuca kod pacijenata koji su ranije imali operativne zahvate na trbuhu ili imaju vec neko drugo oboljenje. Iscrpna medicinska procena Vašeg licnog lekara i konsultacija sa hirurgom obucenim laparoskopskoj tehnici, može odrediti da li je laparoskopska holecistektomija odgovarajuca procedura za Vas.

Call Now Button