Analna Fisura

Početna strana  /  O Bolestima  /  Analna Fisura

Rascep sluzokože u predelu čmara

Analna fisura je površni rascep sluzokože u vidu linije u predelu čmara.

Uzrok bolesti nije u potpunosti jasan, ali je danas prihvaćeno mišljenje da je bolest posledica grča mišića u predelu čmara, posebno kada je stolica tvrda, te prilikom njenog pražnjenja dolazi do povrede sluzokože.
Češće se javlja kod osoba koje boluju od hemoroida (tzv. „šuljeva“), zatim kod osoba kod kojih je mišić čmara jako stegnut, kod nervoznih osoba, ili osoba sa brzim stilom života.

Kod ove bolesti dominira BOL u predelu čmara.

Karakterističan je bol koji se javlja prilikom pražnjenja stolice (pacijenti ga opisuju kao cepanje, pečenje ili sečenje). Nakon toga sledi kratkotrajno smirenje, da bi posle izvesnog vremena bol bio znatno jači. Ovo stanje traje i do nekoliko sati, da bi se tegobe smirile do sledećeg pražnjenja stolice, kada se sve ponavlja. Odlaganje pražnjenja stolice, zbog straha od bola, dovodi do toga da stolica bude tvrda, te su i tegobe mnogo jače. Tako pacijenti ulaze u začarani krug grč-bol-grč. Ovo nekada može biti praćeno i manjim krvarenjem koje pacijenti primete na samoj stolici ili na toalet papiru.

Bolest se ispoljava u dva oblika, kao:

  • akutna analna fisura
  • hronična analna fisura
Analna Fisura

Akutna analna fisura je plitak rascep sluzokože koji se obično može zalečiti bez operacije. Za razliku od nje, hronična analna fisura je dublji rascep koji zahteva operativno lečenje.

Lečenje može biti neoperativno i operativno.

Neoperativno lečenje pre svega podrazumeva tople kupke u trajanju od po 15 minuta nakon pražnjenja stolice. Osim toga, koriste se i masti (poznatije kao antihemoroidalne) koje se stavljaju nakon kupki. Kod ove bolesti masti su bolje od čepića koji se ovde ne preporučuju. Dalje, pacijenti bi svoju ishranu trebalo da usklade tako da ona bude bogata hranom koja sadrži vlaknaste materije (crni hleb, voće, povrće) da bi stolica bila mekša.
Operativno lečenje se primenjuje kada se iscrpe prethodne mogućnosti. U našoj ustanovi se primenjuje metoda koja je danas „zlatni standard“ u svetu, za lečenje fisura. Ovom metodom više od polovine pacijenata trenutno biva oslobođeno tegoba, a najveći deo se oslobađa tegoba u toku 3 nedelje od operacije.

Analna Fisura

PRAKSA BOLNICE "PARKS DR DRAGI"

S.C. (22 godine), student iz Novog Sada

Nikad ranije nisam imao problema sa pražnjenjem stolice. Sada, pet dana pred ispit, nakon pražnjenja stolice javio se jak bol u predelu čmara, koji se u narednih sat vremena još više pojačao.

Kod Vas se najverovatnije radi o akutno (naglo) nastaloj analnoj fisuri. Najbolje je primeniti tople kupke od čaja kamilice u kojima treba sedeti u trajanju od po 10-15 minuta, nekoliko puta u toku dana, a obavezno nakon pražnjenja stolice. Nakon kupke se stavi neka od tzv. antihemoroidalnih masti ili anestezinska mast.

M.V. (56 godina), privatnik iz Bečeja

Oko 3 godine imam tegobe sa šuljevima koje lečim na razne načine, uglavnom mastima i melemima. Do sada nisam imao bolove pri pražnjenju stolice. Od pre mesec dana se pri pražnjenju stolice, a posebno nakon toga, javlja bol u predelu čmara koji se vremenom tako pojačao da je bol sada nesnosan.

Kod Vas se najverovatnije radi o hroničnoj analnoj fisuri. Možemo eventualno pokušati zalečiti tegobe kupkama i mastima, ali će rešenje Vaših tegoba nastupiti tek nakon operativnog lečenja.

LEKARI

Boris Zagoričnik

Dr sci. med.

BORIS ZAGORIČNIK

Goran Seničar

Spec. dr. med.

GORAN SENIČAR

Radovan Cvijanović

Prof. dr sci. med.

RADOVAN CVIJANOVIĆ

Damir Egelja

Spec. dr. med.

DAMIR EGELJA

Dejan Ivanov

Prof. dr sci. med.

DEJAN IVANOV

Mlađan Protić

Prof. dr

MLAĐAN PROTIĆ

Ilić Radomir

Spec. dr. med.

RADOMIR ILIĆ

Call Now Button