Bolesti štitne žlezde

Početna strana  /  O Bolestima  /  Bolesti štitne žlezde

Bolesti štitne žlezde su među najčešćim oboljenjima današnjice. Procenjuje se da oko 35% svetske populacije ima neku vrstu promena na štitnoj žlezdi. Javlja se češće u ženskoj populaciji. Štitna žlezda (tiroidna žlezda) se nalazi u prednjem delu vrata smeštena na disajnom putu i lako je dostupna pregledu. Postavljenje indikacija za operativno lečenje ili terapiju se postiže UZ pregledom vrata, aspiracionom biopsijom (FNA), laboratorijskim pretragama i kliničkim pregledom, ponekad se dopunjava CT pregledom vrata. Ona je zadužena za proizvodnju hormona koji regulišu metabolizam, tako da ga poremećaji u njenom radu ubrzavaju ili usporavaju. Simptomi poremećaja mogu biti raznovrsni, nekad i veoma neprijatni.

RAZLOZI ZA OPERACIJU ŠTITNE ŽLEZDE

Razlozi za operaciju su u njenoj povećanoj fukciji koja ne reaguje na primenu terapije, kompresivne tegobe pri disanju, gutanju, a ponekad i gubitkom glasa ili promuklosti (Basedowljeva bolest, toksični adenom, difuzno uvećana štitnjača). Pojava nodusa kod povećane štitnjače ne isključuje mogućnost postojanja maligniteta.

Takođe pri smanjenoj fukciji, koja je obično praćena pojavom čvorova unutar žlezde tzv, hladnih nodusa koji su potencijalni malignitet. Vrlo često je pojava nodusa praćena autoimunim bolestima štitnjače (Hašimoto tiroiditis) koji su pokazalo se predznaci za maligna oboljenja štitnjače.

Svaku sumnju na karcinom štitne žlezde je potrebno veoma ozbiljno tretirati. Mnogi slučajevi karcinoma tiroideje su trajno izlečeni operacijom kada su se pacijenti javili u ranim stadijumima bolesti. Promene koje su sumnjive su najčešće čvršće konzistencije i mogu da se šire prema limfnim čvorovima, tako da hirurško lečenje tretira kao štitnjaču tako i limfne čvorove na vratu.

Štitna žlezda

OPERACIJA ŠTITNE ŽLEZDE

Operacija štitne žlezde traje od 45 minuta do dva sata i izvodi se u opštoj anesteziji uz minimalni rez, uz obaveznu ex tempore dijagnostiku. Pacijent ostaje u bolnici jedan ili dva dana, nema skidanja šavova. Postoperativna kontrola radi prezentacije definititvnog PH nalaza je sedam dana nakon operacije. Komplikacije kod operacije štitne žlezde su veoma retke. Najčešće se radi o privremenoj promuklosti. Prve dve nedelje nakon operacije se preporučuje uzdržavanje od fizičke aktivnosti i naprezanja.

Većina pacijenata kaže da su par dana nakon operacije prestali svi neugodni simptomi koje su do tada trpeli. Pacijenti se vraćaju normalnom životu, bez ograničenja, a žene mogu da se odlučuju na rađanje bez bojazni po zdravlje ploda.

Operacija štitne žlezde

LEKARI

Ivan Majdevac

Prim. dr med.

IVAN MAJDEVAC

Call Now Button