Prva pomoć kod opekotina

Početna strana  /  O Bolestima  /  Prva pomoć kod opekotina
Kada se govori o opekotinskim povredama najvažnije je sprečiti da do njih dođe. Zna se da se oko 80% opekotina moglo sprečiti.

Prvi korak u prevenciji je poznavanje najčešćih uzroka. U domaćinstvu opekotine mogu nastati vrelom parom, vrelom vodom, pri kuvanju hrane, kontaktom sa vrelim predmetima ili grejnim telima (šporet, pegla, grejalice, termo peći), eksplozijom plina, koncentrovanim hemikalijama, strujom. Preterano izlaganje ultravioletnim zracima takođe može doveti do nastanka opekotine. Treba biti pažljiv pri rukovanju i naročito voditi računa da deca ne mogu da dođu u dodir sa bilo čim vrelim. Na radnom mestu treba sprovoditi mere zaštite i striktno se pridržavati uputstava.

Ukoliko do opekotinske povrede ipak dođe, pravilno i blagovremeno pružena prva pomoć je od izuzetne važnosti. Neposrednom prvom pomoći, pre profesionalne medicinske pomoći, može se smanjiti težina opekotine. Isto tako, neodgovarajućim postupcima povreda može postati teža i smanjuje se mogućnost uspešnog izlečenja.

Opekotine

ŠTA TREBA RADITI?

Prvo treba otkloniti uzrok i sprečiti dalje dejstvo toplotnog izvora (ili hemikalije). Savetuje se da se kod svih opekotina, sem umerenih opekotina od sunca, obavezno obrati lekaru.

Medicinsku pomoć treba zatražiti odmah:

 • Ako mislite da je opekotina težeg stepena
 • Ako je opečena površina velika
 • Ako je opekotina nastala plamenom, električnom strujom ili hemijskim sredstvom
 • Ako se opekotina nalazi na licu, poglavini, šakama, stopalima, u predelu zglobova (odnosno pregiba) i na genitalnoj regiji
 • Ako opekotina izgleda inficirana (prisutan otok, gnoj, ako se pojačava crvenilo ili se razvija crvenilo okolne kože).

NEPOSREDNA PRVA POMOĆ KOD OPEKOTINA I STEPENA (BLAŽI STEPEN)

Opekotine

Odmah odstraniti odelo sa opečene površine.

Sipati hladnu vodu (ne ledenu!) na opečenu površinu ili staviti čiste hladne obloge. Ne stavljati led, jer to može dovesti do dodatnih oštećenja tkiva. Hladiti treba tekućom vodom, potapanjem u vodu ili stavljanjem vlažnih obloga (čist mokar peškir) najmanje 20-30 minuta ili i duže, dok ne prestane bol. Hlađenje treba započeti ODMAH, ali ima smisla i dva sata nakon povređivanja, samo je kasnije efekat manji. Ako je površina opekotine velika ne treba sprovoditi hlađenje duže od nekoliko minuta, jer će doći do snižavanja telesne temperature.

Ne stavljati „narodne lekove“ kao što su ulje, mast, puter, brašno, luk, pasta za zube, list bokvice i slično, jer se time povećava rizik od infekcije.
Pokriti opečenu površinu sterilnom gazom (po mogućnosti) ili čistim platnom.
Eventualno dati povređenom da popije lek protiv bolova (npr. brufen).

OPEKOTINE TEŽEG STEPENA

Ukoliko je opekotina manja nakon prve pomoći javiti se svom lekaru ili ako je povreda veća, zatražiti hitnu medicinsku pomoć i dok ona ne stigne:

 • Opečenog staviti da leži sa podignutim (eleviranim) delom tela na kojem je opekotina
 • Slediti uputstva kao i kod opekotina I stepena
 • Odstraniti sav nakit i odelo sa okoline opekotine, sem onih delova odeće koji prijanjaju za kožu (zbog otoka koji nastaje brzo). Ako je potrebno odeću proseći da bi se lakše skinula
 • Ne raskidati i odstranjivati plikove
 • Staviti vlažne sterilne obloge na opečene površine dok ne stigne hitna pomoć
 • Ako je opekotina velika pokriti (utopliti) povređenog da bi se sprečilo rashlađivanje

HEMIJSKE OPEKOTINE

 • Isprati opečenu površinu velikom količinom tekuće vode bar 5 minuta ili duže
 • Ne odstranjivati odelo pre nego što se počne ispiranje vodom
 • Ukoliko je hemikalija u prahu prvo je odstraniti mehanički, a tek potom ispirati vodom, jer ako se odmah ispira može doći do hemijske reakcije koja dalje oštećuje tkivo (npr. negašeni kreč)
 • Ukoliko je poznat antidot, nakon obilnog ispiranja vodom, staviti obloge – ako je opekotina nastala jakom kiselinom staviti obloge sode bikarbone, a ako je opekotina nastala jakom bazom oblozi treba da budu od razblaženog sirćeta.
Opekotine

PRAKSA BOLNICE "PARKS DR DRAGI"

D.J. (35 godina)

Slučajno sam prosula ključalu supu na šaku i odmah namazala uljem. Pošto su se stvorili plikovi i jako me je bolelo javila sam se lekaru koji mi je rekao da nikako nisam trebala mazati ulje. Zašto?

Oštećenje kože nastaje kada je temperatura tkiva iznad 45°C. Od ključale vode koža (i eventualno niželežeća tkiva) prime toplotnu energiju i tada je temperatura tkiva znatno iznad 45°C. Proces odumiranja tkiva se nastavlja sve dok se temperatura kože ne spusti ispod kritičnog nivoa. Ako se namaže ulje ili mast tkivo se hladi sporije nego kada bi se hladilo spontano na vazduhu i tako nastaje dublja opekotina. Zato je jedina ispravna prva pomoć hlađenje vodom.

LEKARI

Nenad Đermanov

Spec. dr. med.

NENAD ĐERMANOV

Call Now Button