Regenerativna medicina

Početna strana  /  Usluge  /  Regenerativna medicina

Matične ćelije - terapija

Terapija matičnim ćelijama, takođe poznata i kao regenerativna medicina, proizvodi reparativni odgovor obolelog, nefunkcionalnog i povređenog tkiva koristeći matične ćelije ili njihove derivate. To je sledeće poglavlje u transplantaciji organa i koristi ćelije umesto organe donora koji su brojčano ograničeni.

Istraživači gaje matične ćelije u laboratoriji. Ovim ćelijama se manipuliše da bi se specijalizovale u specifične tipove ćelija, kao što su ćelije srčanog mišića, krvna zrnca ili nervne ćelije.

Nakon toga, specijalizovane ćelije mogu biti implantirane u oboleli organ. Na primer, ukoliko neko ima srčano obolenje, ćelije mogu biti ubrizgane u srčani mišić. Onda zdrave srčane ćelije koje su transplantirane mogu doprineti izlečenju bolesnog srčanog mišića.

Istraživači su već pokazali da odrasle ćeije koštane srži koje su navođene da postanu ćelije nalik srčanim mogu izlečiti srčano tkivo kod ljudi, a dodatna istraživanja su u toku.

Linije matičnih ćelija

Linija matičnih ćelija je grupa ćelija koje potiču od jedne jedine originalne matične ćelije i uzgojena je u laboratoriji. Ćelije u liniji matičnih ćelija nastavljaju da rastu, ali se ne diferenciraju u specijalizovane ćelije. Idealno one ne bi imale genetskih defekata  i nastavile bi da još stvaraju matičnih ćelija. Iz linije matičnih ćelija se mogu uzeti grupe ćelija i zamrznuti da bi se skladištile ili podelile sa drugim istraživačima.

Šta se može lećiti matičnim ćelijama

1. oštećenja hrskavice većeg stepena, poželjno je do 2 cm2 velikih zglobova
2. osteohondralna oštećenja sa prezervacijom hrskavice
3.osteoartroze
4. oštećenja ligamenata i mišića (do gradus II/III)
5. kod prolapsa ili oštećenja diska u perioperativnom vremenu
6. Pod kontrolom RTG injekecija u kičmeni pršljen kod osteoporoze, patoloških  preloma,  popunjavanje koštanih cista, psudoartroze
7. augmentacija prilikom protetske hirurgije velikih zglobova
8. rekonstrukcija meniskusa
9. tretman odraslih sa cerebralnom paralizom
10. oštećenje kičmene moždine usled preloma kičmenih pršljenova
11. tretman multipleskleroze
12.  tretman cervikalnih mijelopatija i migrene
 

 

Plazma obogaćena trombocitima - PRP

Neretko,u ortopediji se primenjuju neoperativne metode lečenja koje daju veoma dobre rezultate. Ovakve procedure mogu podrazumevati aplikaciju autologog seruma u obolele regije, ACP-a – autologa kondicionirane plazme (autologous conditioned plasma) ili primenu PRP-a, plazme obogacene trombocitima (platelet rich plasma).

PRP terapijska metoda je jedna od najsavremenijih tehnika lečenja u oblasti ortopedije koja pokazuje odlične rezultate u veoma kratkom vremenskom periodu. Međutim, da bi bila uspešno izvedena, od velike važnosti je da se PRP pravilno pripremi i u pravim indikacijama. Zato je najbitnije da se u svrhe procene i lečenja obratite lekarima iskusnim u ovoj metodi.

Sama metoda je minimalno invazivna, jednostavna, prirodna i sigurna. Ceo proces ne iziskuje uključivanje bilo kakvih adjuvanasa, dodataka, tako da je mogucnost alergijske reakcije svedena na minimum.

Suština tretmana su takozvani „Faktori rasta” koje organizam i inače, potpuno samostalno i prirodno stvara na svakodnevnom nivou.

Terapija se izvodi tako što mi posebnom procedurom izolujemo krvne pločice – TROMBOCITE. Oni su upravo te čestice koje sadrže veliku koncetraciju belančevina koji se nazivaju faktorima rasta. Faktori rasta potom deluju ma matične ćelije tkiva čime se ubrzava njihov rast i umnožava populacija ćelija.

Dakle, ono što mi radimo je da izolujemo velike koncentracije faktora rasta koje se nalaze u krvnoj plazmi i implementiramo ih direktno u obolelo mesto ili regiju. Klasičnom venskom punkcijom se uzima puna krv, koja se u posebnom aparatu obrađuje. Nakon obrade se dobija određena količina supstrata u kome se nalaze trombociti, odnosno faktori rasta. Nakon pripreme polja se u sterilnim uslovima aplikuje PRP u obolelu regiju. I, na kraju, naš tim pruža savremene kinezi i metode fizikalne terapije, kao i elektro mišićne stimulacije u cilju što bržeg oporavka.

Davanje se može ponavljati i do šest puta, u zavisnosti od težine patološkog stanja i na osnovu procene ortopeda. Potentnost izolovanog supstrata nekoliko puta ubrzava reparaciju oštećenog tkiva (prevashodno ligamenata, tetiva i mišića gde se ova terapija najčešće i primenjuje) i samim tim znatno skraćuje vreme oporavka.

Kod hroničnih stanja kod kojih su iscrpljene mogućnosti konvencionalne medicine, veoma brzo dolazi do značajnih poboljšanja. Dok se kod akutnih oštećenja brzina oporavka meri danima.

Kome je PRP tretman namenjen?

Ovaj tretman pogodan je za sve osobe koje pate od raznovrsnih ortopedskih tegoba. Dovodi do brzog oporavka u slučaju povrede i oštećenja zglobova, tetiva i mišića kolena, kuka ili lakta.

Takođe, poslednjih godina, sama metoda se pokazala efikasnom i za lečenje problema koji nisu isključivo ortopedske pirode poput tegoba lica, ili rasta kose. Tako da danas postoji i PRP tretman kose za lečenje problema poput alopecije.

Međutim, njegova brzina i efikasnost može biti posebno zanimljiva profesionalnim sportistima kao i poslovnim ljudima kojima tempo života i obaveza ne dozvoljava duga odsustva zbog lečenja.

Naša iskustva govore da je najistaknutiji benefit ove metode u tome što davanje seruma smanjuje bol i otok u veoma kratkom vremenskom periodu.

Call Now Button