Krv u stolici

Početna strana  /  O Bolestima  /  Krv u stolici

OZBILJNO UPOZORENJE

Krv u stolici nije normalan sadržaj, te svaka pojava ovog znaka mora biti ozbiljno shvaćena. To je uvek simptom razvoja nekakvog oboljenja od najdobroćudnijeg do najtežeg.

U ranoj mladosti i kod školske dece obično se javlja kao posledica tvrde stolice i oštećenja sluznice creva prilikom izbacivanja stolice. Najčešće je posledica neadekvatne ishrane u tom dobu (previše ugljenih hidrata tj. šećera i brašna, a premalo voća i povrća).

Kod adolescenata su često uzrok i psihičke tegobe uslovljene problemima u porodici ili školi što se manifestuje zatvorima i opet tvrdom stolicom.

Kod odraslih čitav niz situacija i oboljenja može biti uzrok pojave krvi u stolici.

Mogući uzrok su najpre krvarenja iz gornjih delova sistema za varenje. To krvarenje se manifestuje obilnom kašastom stolicom tamnomrke ili crne boje (kao talog crne kafe). Obično nastaje zbog krvarenja iz ulkusa (čira) na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Nekada može biti vrlo obilno i dovesti do teškog iskrvarenja, pa čak i do smrti.

Krv u stolici svetle (crvene) boje daju poremećaji u završnom delu sistema za varenje. Često se radi o akutnom ili hroničnom zatvoru, koji daje privremeni ili stalni poremećaj u redovnom pražnjenju creva, te tvrdu stolicu koja je uzrok oštećenja sluznice. Drugi čest razlog pojave krvi u stolici su dobroćudna (benigna) proktološka oboljenja – oboljenja završnog dela debelog creva. Najčešće od ovih oboljenja je hemoroidalna bolest čiji je prvi, a nekada i jedini, simptom krv u stolici. Uzrok može biti i analna fisura, fistula i ređe dobroćudni tumori u završnom delu debelog creva.

I najzad, zloćudni tumori se često manifestuju krvarenjem u stolici kao jedinim znakom, bez bolova ili drugih simptoma.

Vrlo retko su uzrok krvarenja povrede završnog dela debelog creva nastale zadesno ili kao posledica seksualnih aktivnosti.

Krv u stolici

SVAKO KRVARENJE U STOLICI NIJE NORMALNO I ZAHTEVA URGENTNU PRETRAGU.

Vrlo često naši ljudi krvare i po godinu dana, ali se ne javljaju lekaru smatrajući da se radi o hemoroidima ili nekoj drugoj dobroćudnoj bolesti i da to ne zaslužuje pažnju, pogotovo ako krvarenje nije praćeno bolovima ili nadutošću i pacijenti su skloni da ga „vuku“ mesecima. Ovo je vrlo opasno, jer se i tumori debelog creva vrlo dugo „oglašavaju“ samo krvlju u stolici bez drugih simptoma, te je gubitak vremena nenadoknadiv.

ŠTA TREBA RADITI U SLUČAJU POJAVE KRVI U STOLICI?

Krv u stolici

Naravno, odmah se obratiti lekaru radi sprovođenja dijagnostike i mera lečenja. Najopasnije je misliti da to nije važna stvar, kao i da se to normalno pojavljuje u stolici. U slučaju da se radi o zloćudnom tumoru, a pacijent je ubeđen da krvari iz hemoroida, zabluda će imati tragične posledice, i pitanje je da li će se posle određenog vremena moći uspešno izlečiti. Druga zabluda, naravno mnogo manje opasna, je da pacijent svako krvarenje u stolici smatra simptomom raka debelog creva. U ovom slučaju će ga dijagnostika brzo razuveriti a terapija uspešno rešiti briga.

Od svega navedenog, pojava velike količine stare krvi (stolica kao crna kafa) zahteva momentalno javljanje lekaru bez obzira u koje doba dana se javi, jer krvarenje može biti masivno i vrlo opasno po život. U ostalim slučajevima se uvek ima nekoliko časova pa čak i dana, u zavisnosti od toga da li je krvarenje oskudno, srednje ili obilno.

PRAKSA BOLNICE "PARKS DR DRAGI"

Pacijent (66 godina), zemljoradnik iz Futoga

Pacijent se javio u našu ambulantu zbog povremenog (ali sve češćeg) krvarenja u stolici. Krv je svetlocrvene boje i javlja se u poslednjih godinu dana. Drugih tegoba nema.

Pacijent je pregledan, urađen je rektoskopski i RTG pregled debelog creva, te je utvrđeno da se radi o hemoroidalnoj bolesti. Sprovedeno je lečenje u skladu sa stepenom bolesti (ligatura hemoroidalnog čvorića gumicama), nakon čega su tegobe nestale.

Pacijent (42 godine), iz Kikinde

Pacijent se javio zbog dugotrajnog krvarenja, malaksalosti i nadimanja, kao i neredovnog pražnjenja creva. U porodici svi boluju od hemoroidalne bolesti.

Urađene kliničke pretrage, laboratorijske analize, kao i endoskopski i RTG pregled debelog creva. Utvrđeno je da se radi o niskom zloćudnom tumoru debelog creva, te je pacijent operisan.

LEKARI

Boris Zagoričnik

Dr sci. med.

BORIS ZAGORIČNIK

Goran Seničar

Spec. dr. med.

GORAN SENIČAR

Damir Egelja

Spec. dr. med.

DAMIR EGELJA

Radovan Cvijanović

Prof. dr sci. med.

RADOVAN CVIJANOVIĆ

Doktor

Doc. dr

MILAN KORICA

Dejan Ivanov

Prof. dr sci. med.

DEJAN IVANOV

Mlađan Protić

Prof. dr

MLAĐAN PROTIĆ

Ilić Radomir

Spec. dr. med.

RADOMIR ILIĆ

Zakažite kolonoskopski pregled pozivom na:

Call Now Button